BOAS FESTAS!
Täällä joulua juhlitaan loppiaiseen asti, välissä on
tietysti uusi vuosi. Viikko ennen joulua käytiin Manulassa kuulemassa
täkäläisiä joululauluja (ja pakollinen Jingle Bells portugaliks), esiintyjänä
oli Grupo Coral de Portimão. Ryhmään kuului myös jokunen soittaja, joista
rummunlyöjän tehtävä oli tehdä kaikista kappaleista yhtä ja samaa
humppaa-pumppaa… Se oli vähän ikävää, koska muuten hyö olis olleet ihan oiva
kuoro. Liekö pohjimmainen syy haitaria soittavassa kuoronjohtajanaisessa, että
rytmitys oli ihan hanurista…
Sergion baarikin oli saanu jouluista tunnelmaa. Noloa on se, että keskellä olevassa toivotuksessa ei lue Feliz Natal vaan Feliz Navidad... |
Eka kertaa Sergiolla oli myös árvore de natal eli joulupuu. |
Jouluaatonaatonaattona eli joulua edeltävänä perjantaina
käytiin tarkistamassa joulumarkkinat ja -valot sekä kuulemassa tämän kaupungin
ehdottomasti parasta kuoroa, tällä kertaa sen nuoriso-osastoa. Kun muut kuorot
on täynnä eläkeläisiä, tähän Adagioon on onnistuttu haalimaan paitsi päteviä
aikuisia niin myös paljon hyviä teinejä ja lapsia. Kuoron ohjelmistokin on ihan
eri maailmasta kuin muilla, kovasti on kunnianhimoista touhua. Loppiaisaattona
olis ilmaiskonserttia tarjolla, mutta sinne oli jo kaikki paikat varattu, kun
myö yritettiin niitä saaha. Ei se hirveesti haittaa, Strauss-suvun sävellyksiä
ja elokuvamusiikkia – ilmaiseksi OK, mutta maksullisina ei todellakaan, joten
ihan sama!
Kunnantupa ja joulukuusi. |
Samainen kuusi kuvattuna suihkulähteen läpi. |
Jesuiittojen pytinkikin oli saanu uudenlaiset koristukset. |
Adagion nuoriso-osasto. |
Jouluiloa oli myös keskustan kävelykaduilla. Koristuksien lisäksi siellä kierteli sambakarnevaalihenkinen kulkue. |
Aatonaattona etittiin lohta kraavattavaksi, mutta olivat
ryökäleet tehneet kaikista medaljonkeja. Onneksi kauppahallissa yhdellä
kauppiaalla oli vielä pyrstöpää silppuamatta ja joulu pelastui! Kauppahallista
löytyi jopa ihan oikeaa tilliä mausteeksi. Koivu-kaupasta oltiin varattu
savulohta, jota ite tekeevät, mutta saatiinkin savuahvena, eikä harmittanu
yhtään, oli nimittäin hyvää, vähän liian suolasta kyllä. Itse suolasin myös
”kinkun” eli vajaan parin kilon palan kyljysselkää, paistoin ruisleipää ja
perunapiirakoita. Kinkun seuraksi tein joulusinappia, ensimmäisen kerran
onnistuin Dijonista vääntämään mieleistä, kun uskoin, että hunajaa pitää olla
melkein sama määrä kuin sinappia ja sitten vielä brandiä kyytiin kunnon loraus.
Aattona kun sitten pantiin pöytä koreaksi, oikein nauratti ne legendat
notkuvista joulupöydistä. Esimerkiksi kinkkua leikkasin tarjolle alta kymmenen
siivua eikä mitään muutakaan mitenkään mahdottomasti ollu. Jälkkärijuustoja oli
kahta plaatua, kumpaakin syötiin parin ruokalusikallisen verran.
Lohesta tuli aidosti hyvää. |
Meriahvena. |
"Joulukinkku" |
Nääkin oli hyviä, vaikka ei ehkä niin kovin kauniita... |
Berenicekin kerkesi joulu- ja muilta kiireiltään käydä
meijän kanssa juomassa kahvit yhdessä keskustan pastelariassa ja haastamassa
kuulumisia, mikä oli kovasti mukava juttu. Hää muisti, että meijän kihtipotilas
söisi mielellään mustekalariisiä ja lupasi, että joulupäivänä sitä olis
Bacchuksessa tarjolla. Täällä syödään aattona joulun tärkein päivällinen, jolle
kokoontuu koko suku ja tätinsä pyöräyttää aina bileisiin tuota riisiruokaa.
Jopa Sergio pani aattona kuppilan illansuussa kiinni ja kiirehti perheen tykö.
Myö käytiin hälle päivällä viemässä muutama tuore perunapiirakka sekä
maistiaiset kaloista – liekö mikään menny suuhun asti, tiedä häntä. Aattona
käveltiin rantaan viinakauppaan ja ostettiin itselle lahjaksi pullo konjakkia
(Hennesy Fine de Cognac), josta otettiin päivällisen päätteeksi huikat.
Joulupäivänä otettiin pullo kassiin kera parin Rocherin suklaapalleron ja tien
yli baariin. Pyydettiin kahvit ja kolme lasia konjamiinia varten, yksi baarin
pitäjälle. On se hyvää ilman kahviakin, mutta varsinkin sen kanssa! Sergio
sanoi, että tuokaa vaan omaa pulloa mukaan, hää myy kaffet ja tarjoaa lasit
käyttöön toistekin. Asia on harkinnassa. Illalla käytiin sitten Bacchuksessa hakemassa Berenicen
lupaama riisi ja juotiin siinä yhdet lasilliset viiniä. Paikalle alkoi valua
väkeä erilaisilta joulupäivällisiltä, pian oli enkkuja ja skandinaaveja tupa
täynnä ja myö paettiin paikalta. Pyörähdettiin Praialla vähän katsastamassa,
mikä meno oli muualla rannassa ja kaikki muut kuppilat pyöri ihan vajaalla.
Ei se kovin kummalta näytä, mutta maukasta se oli! |
Riisin lisäksi saatiin pala Bolo Reitä eli kuningaskakkua... |
...sekä paria muuta laatua makeaa. Vasemmalla on bataatilla täytetty mötkylä, oikealla pelkkää upporasvassa paistettua taikinaa. |
Tapaninpäivänä syötiin mustekalaeväs lounaaksi ja
sittenhän olikin aika lähteä Boxing Day -pelejä dsiigaamaan, samalla
palautettiin eväsboksi. Se reissu ei ollut ihan parhaasta päästä. Matkalla
hävisi rannekellosta lasi (olin kyllä pari päivää aiemmin tiputtanu aikaraudan
kivilattialle, mutta näytti, että ei syntynyt suuria vahinkoja – ilmeisesti sitten
kuitenkin…), takaisin tullessa lensi takista nappi. Se sentään löytyi ja on
taas takaisin paikallaan. MAU pelasi ihan paskasti, siitä ei sen enempää.
Yritettiin myös saada päivällinen, mutta siitä ei Arturin kanssa jostain syystä meinannut tulla
mitään. Lopulta pöytään tuli kolme eri annosta, joista kahdesta rakentelin
itselleni mieluisen, mies sentään sai tilauksensa menemään läpi. Sen joukkuekin
pelasi paremmin – ei oo reiluu!
Tällaisia yhdistelmiä jaeltiin vähän sinne tänne. Ostettiin kolmea plaatua Fazerin suklaita, joista tein muovisiin olutmukeihin sortimentin. |
Vähän sain tasoitusta siinä, että Pool-fani sairastu
flunssaan, ähä piti. Paitsi tietysti, että tulihan se sama tauti sitten
miuhunkin. Joka tapauksessa olin aatellut, että uuden vuoden aatonaaton
MAU-peli katotaan Sergiolla, koska sieltä nyt saa sentään pitsaa tilauksen
mukaan ja nyt kun osaa pyytää, saa salaattiakin, ei tartte mitään säätämisiä. Lounaaksi
syötiin muuten ensimmäiset täytetyt artisokat ikuna, oli hyvät! Pelin
kattomisesta ei sinänänsä tullu mitään, tupa oli täynnä enkkuja ja saatiin
pöytäseuraksi mukavat suomalaiset seinänaapurit, joten yleiseksi jaaritteluksihan se meni. Seuraava yö meni
valvoskellessa, niin kirnusi räkä henkitorvessa, ja seuraava päivä muuten vaan tautisena
ihmetellessä. Ilotulitus mentiin kuitenkin ensimmäistä kertaa täällä katsomaan.
Käväistiin Artturin baarissa juomassa lasilliset viiniä ja vessassa, sitten
näytös ja takaisin vessaan. Paljon muita siellä ei ollu kuin suomalaisia ja baarinpitäjän perhettä. Berenice oli kanssa tullut miehineen paikalle, joten
sitten huomattiin notkuvamme siellä vielä vähän pidemmänkin aikaa eli juotiin
yhdet tarjotut lasilliset kuohuvaa ja ostettiin toiset punaista ja sitten himaan himmailemaan.
Ihan oli onnistunut tulitus. |
Berenicen tapaaminen tarkottaa usein kakkua, niin uutena vuotenakin! |
Matkalla kotiin nähtiin pari hummaa ja yksi poni, jotka oli pantu laiduntamaan tohon läheiselle tontille, joka on oottanut hotellia jo aika monta vuotta. |
Uuden vuoden päivänä oli taas pelejä ja ne katottiin tossa lähibaarissa, kun muitten liigojen ollessa järkevästi joulutauolla ei ollu kilpailevaa tarjontaa. Tuloksetkin oli tällä kertaa ihan kelvollisia (Burnley 1 - Liverpool 2, Everton 0 - MAU 2). Illalla syötiin tapas-ateria samppanjan kera, että saatiin vähän juhlatunnelmaa kaiken räkimisen ja kakomisen keskelle.
Uusi vuosi alkoi terveellisesti. Ei sen puoleen, niin alkaa useimat päivät täällä hedelmillä ja puurolla. |
Oli hyvää! Continentessa oli aito samppakalja tarjouksessa puoleen hintaan (n. 17 €) ennen joulua. |
Arjen koitettua oli pakko alkaa taas täydentää vesivarastoja. Käveltiin rantsuun soppalounaalle ja otettiin Sparista matkalla mukaan vesisatsi ja vähän syötävää illaksi. Kumpaankin suuntaan on lopussa ylämäki. Yleensä niitä ei edes huomaa, nyt meinasi tautiset kuolo korjata… Kai se tästä vielä iloksi muuttuu, hyvää uutta vuotta!
Täytetyt artisokat
4 artisokkaa
½ sitruuna (tai kokonainen, jos ei ole mehukas)
vettä
suolaa
6 cm pätkä chouriçoa
½ punasipulia
4 valkosipulinkynttä
2 palaa valkoista leipää, kuivahtanutta tai paahdettua
öljyä paistamiseen
rose- tai valkoviiniä loraus
oliiviöljyä maustamiseen
tuoretta korianteria tms.
8 siivua vuoristo- tms. maukasta ja sulavaa juustoa
parmesanraastetta
Siivotaan artisokat, eli taitetaan varret veks ja
siistitään leikkuupinta, sipaistaan sitruunalla.
Leikataan artisokkien kärjet pois, sipaistaan
leikkuupinta sitruunalla.
Jos ulommaisissa lehdissä on kovat kärjet, leikataan pois
ja sipaistaan sitruunalla.
Halkaistaan artisokat pitkittäin, sipaistaan leikkuupinta
sitruunalla ja poistetaan enimmät karvat.
Keitetään artisokan puolikkaita suolalla ja
sitruunanpuolikkaalla maustetussa vedessä vartin tai parikymmentä minuuttia.
Otetaan keitinvettä talteen täytettä varten.
Sillä aikaa silputaan horisko ja valkosipuli pieneksi,
punasipuli ja leipä vähän isommiksi paloiksi.
Silputaan korianteri.
Lorautetaan öljyä pannuun, paistetaan ensin makkaraa ja
lisätään sitten muut silput ja paistellaan.
Lisätään korianteri, tilkka artisokkien keitinlientä sekä
viini, tarkoitus on saada muheva seos aikaiseksi.
Kun artisokat on keitetty, poistetaan viimeiset karvat ja
asetellaan puolikkaat leikkuupuoli ylöspäin uunivuokaan.
Pannaan päälle paistettua seosta, lorautetaan päälle
kunnollista oliiviöljyä, asetellaan jokaiselle puolikkaalle siivu juustoa ja
lopuksi parmesanraastetta.
Paistetaan 200 astetta 15 – 20 min.
Naatitaan.
Kiitos Jaana, kiva lukea, miten Teillä Joulua vietettiin.
VastaaPoistaKiva on taas jutella ihan livenä, kun tulette...
Hyvää kotimatkaa
terveisin Maija
Niinpä, ei kestä enää pitkään, kun matkataan Suomeen. Toivottavasti tauti talttuu ennen sitä. Lupikokousta odotellessa!
Poista