Ei pelkästään leivästä
Kaikkea on taas tullut syödyksi, ihan omatekemää sämpylöistä alkaen ja
tietysti ravintoloissa. Omatekemistä erikoisemmasta päästä on varmaanniin kanan
sisukset (miúdos de frango), joka sisälsi tipusen kaulaa, maksaa ja kivipiiraa
(kai), jotka kypsensin ja marineerasin sotkussa, jonka koostumuksen olen jo
autuaasti unohtanut. Hyvä arvaus on, että sössö sisälsi jotain tuoretta yrttiä,
valkosipulia, chiliä, sitruunamehua, pippuria ja tietysti suolaa, muistaakseni
myös Dijon-sinappi oli osallisena siinä hässäkässä. Hyviä kuitenniin olivat,
kanan sisällöt.
![]() |
Tajoilukelpoiset napostelupalat kanansisälmyksistä, á la Jaana |
Itse on tehty kaikenlaista, yhden kerran yleisön
pyynnöstä pöydällinen erilaisia kaloja ja muita mereneläviä. Se pöydällinen
sisälsi paitsi pariloitua lohta (norskikamaa, kai), jonkinlaista meriankeriasta
(sitkasta, mutta maukasta) ja meriahventa (mureaa ja maukasta) sekä sitä
pikkiriikkistä kalmariksi sanottua mustekalaa, jonka siivosin eka kerran ihan
itse (vähäks olen ylpeä!) ennen parilointia. Sydänsimpukoitakin oli
kattilallinen, seuraavana päivänä syötiin sitten simpukkapäällysteiset uunin
grillivastuksen alla pariloidut lämpimät voileivät.
![]() |
Kaksi tyhjää lautasta, muut täynnä evästä, lopulta oli kuitenkin massut täynnä! |
Naapuribrassibaarin vartaat on olleet hyviä
napostelupaloja, sielläkään possuvarras (porco no espeto) ei kyllä tainnut olla
ihan fileestä vaan maku oli enempi sisälmysmäinen, kanavartaat on taas olleet
ihan tunnistettavia siipipaloja. Yhdessä
grillikanapaikassa Aquan lähellä käytiin syömässä oman kuvitelman mukaan ”kevyt
lounas”, joka oli lopulta grillattuja possunpaloja riisin, salaatin ja
ranskalaisten kera. Possu oli muka hyvä vaihtoehto, kun se kana olisi ollut
joko kokonainen tai puolikas. No, saatiin sitten kahden kanan verran
possunkylkeä lisukkeineen… Tarjolla olisi ollut myös Madeira-tyylisiä
espetadoja, jotka on siis jätti-isoja vartaita ja ehkä vielä pitää mennä
sellainen yksi kaksistaan (= ½ per lärvi) syömään, kunhan on riittävän iso
nälkä.
![]() |
Mistä lie favelasta... OIkeesti, ne on niin häpsingillään meistä ulokomaalaisista, jotka änkee sisään... mut myö vaan ängetään! |
Illalla ennen nukkumaan menoa on yleensä otettu pieni
huikka jotain alkoholipitoista (portviiniä, brandyä tai aguardente velhaa =
paremman väen brandy) ja sen kanssa pala tai pari tummaa mantelisuklaata, jonka
tyyppistä ei jostain syystä Suomesta saa. Ylipäänsä Suomessa mantelisuklaata ei
oikein ole puhumattakaan tollaisesta, jossa mantelit on kokonaisena suklaan
seassa ja jos sitä sitten jostain sattuu löytymään (Lidlistä löyty kerran), se
on jotain maitosuklaamössöä. Tummasuklaa ja mantelit kunniaan!
![]() |
Oikeastihan tämän nerouden takana ovat paikalliset naapurit idästä joten yrittäkäämme pitää mielemme avoimina, mitä naapureihin tulee – myös siis itäisiin, niin vaikeaa kuin se joskus onkin |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoikaa, rakkaat ihmiset!
Muistakaa panna jonkinlainen tunnistettava nimimerkki viestin loppuun, että tunnistan kirjoittajan.
t. jaana r.