Martinpäivän viettoa
Ollaan käyty Pyhän Martin markkinoilla (Feira de São
Martinho) ja tehty osuvasti keskiviikkona 11.11. eli täkäläisenä Martinpäivänä
viinitarharetki: No dia de São Martinho, vai à adega e prova o vinho eli Pyhän
Martin päivänä mene kellariin ja maista viiniä, sanoo vanha sanonta. Oli sen
verran rankka reissu, ettei illalla jaksettu enää mennä kylälle kaikille
avoimeen tapahtumaan, jossa olis ollut tarjolla toista ajankohdan
perinneherkkua eli paahdettuja kastanjoita.
Markkinat oli meijän kannalta ihan yhtä tyhjän kanssa,
siellä oli kyllä pilvin pimein kenkä- ja vaatekauppiaita ja seassa muutama
maataloustuotteita tai ruuanlaittovälineitä myyvä koju, mutta eihän myö mitään
oikeesti tarvita, joten ei myö mitään ostettukaan. Mentiin taas sellaiseen
aikaan, ettei siellä ketään muita asiakkaita ollu eikä myöskään
ruokakojuistakaan ollu auki kuin pari. Syötiin kuitenkin sämpylät (bifanat,
joissa oli sisällä possunlihaa), ettei ihan hukka reissu tullu. Illalla siellä
olis varmaan ollu ihan toisenlainen meno, kun kaikki tivolilaitteet olis olleet
toiminnassa ja lapsiperheet ja nuorisolaumat olis kansoittanu paikan. Kyseessä on kuitenkin kaupungin merkkitapahtumasta.
Viinitarharetki alkoi siitä, että joku aika takaperin
oven ali tuikattiin perinteinen, vähän harrastelijamainen, paperinen esite
retkistä. Miehän silti vähän kiinnostuin ja selvittelin asiaa enemmän
yrityksen, Algarve Wine Toursin, nettisivuilta (http://www.algarwinexperiences.com/).
Kiinnostuin sitten vähän lisää ja buukkasin meille opastetun kierroksen
kahdella viinitilalla ja päälle lounaan. Viinitiloista toinen vaihtu, koska
alkuperäisen ohjelman mukainen oli tietysti fechado para ferias. Sovitusti
kuitenkii keskiviikkoaamuna klo 9.30 ilmeistyi hotellillemme yrityksen omistaja
ja ainukainen työntekijä Fábio Moreira ja hypättiin hänen autonsa kyytiin. Siinä vaiheessa selvisi, että yhden asian, eli oppaan ulkonäön suhteen, firman sivut oli olleet vähän liian lupaavat, mutta jos muu toimii, sen voi antaa kyllä anteeksi. Ja, toisaalta, kaikki kunnia pätevälle valokuvaajalle. Fábio on noin kolmekymppinen puolivuotiaan tyttären isä ja päätynyt
viinioppaaksi appensa kautta. Alkujaan nuorimies on koulutukseltaan journalisti
ja niitä hommia tehnytkin, mutta jääny sitten työttömäksi ja päässyt hanttihommiin
appelaan (joka sattumoisin oli se lomaileva tila ja siksi siellä ei nyt käyty).
Viininkasvatus ei kuitenkaan ollu ollu hänen hommaansa, vaikka viinit ja viinitietous kyllä ja fiksu appi oli
ehdottanu tätä nykyistä bisnestä. Yritys on vielä ihan alkutekijöissään,
perustettu vasta viime kesänä, mutta toivottavasti menestyy. Fábion kanssa oli
helppo tulla juttuun ja kaikki autossa istutut välimatkat ja lounaskii
kälistiin vähän viineistäkin, mutta enimmäkseen ihan kaikesta muusta. Mm.
siitä, että hää ei ymmärrä tätä algarvelaisten ns. talven tuskailua, kun ite on
alkujaan pohjois-Portugalista, missä talvi, pakkanen ja lumi ei oo mitään
tarinaa vaan ihan oikeita tapahtumia. Toisaalta, siksi palo etelään on hälläkin
ilmi selvä.
Algarven viinin viljelystä opittiin, että kuten niin
monen muunkin tuotannonalan, turismi on nielassu monta tilaa hotellien alle.
Alkujaan viininviljely oli opittu ammoisilta isänniltä arabeilta ja sitä taitoa
täällä sitten harjoitettiin ennen kuin kaikki uhrattiin meidän joutilaitten
hyväosaisten huvittamiselle. Alkuaan viiniä viljeltiin täällä alangolla, nyt
enimmäkseen vuoristossa – kyse on siis koko ajan Algarvesta. Alentejo on iso
viinialue ja siellä on ihan omat jutut, puhumattakaan jostain Dourosta. Täällä
viininviljely on omalla tavallaan keksitty uudestaan ja on keskitytty
nimenomaan käsityöläis- tai artesaaniviineihin, joiden tuotantomäärät on
pieniä ja laadussa pyritään korkealle.
Ensimmäinen visiteerattu tila oli nimeltään – yllätys,
yllätys – Viinitila eli Quinta da Vinha (http://josemanuelcabrita.wix.com/quintadavinha).
Omistajien sukunimi on Cabrita (joka tarkoittanee kiliä, joku vuohi kuitenkin)
ja sen nimistä on myös tuotettu viini. Alkujaan tila on ollu hedelmäfarmi,
mutta nykysukupolven isoisä on alkanut kokeilla viinillä, poikansa on jatkanu ja
nyt se on tilan päätuote. Viinintuotanto ja tilat on viimesen päälle
modernisoitu ja kylkeen on rakennettu uusi hieno vielä keskeneräinen lounge, jossa voi järjestää
pieniä tilaisuuksia ja maistattaa viiniä tapaksien kanssa. Tapahtumatilasta on
karsittu pois kaikki perinteinen ja ainakii miun silmää se miellytti, oli
design sen verran skandinaavista. Kunhan kaikki on valmista, olis kiva käydä tsekkaamassa, vieläkö koruttomuus on vallalla vai onko krumeluurit saaneet sijansa. Viininmaistatus oli kaikkea muuta kuin kankea
tilaisuus ja perheen tytär Andréa (nimi oikein, kirjoitustapa välttämättä ei)
oli tosi mukava emäntä ja yritti maistattamisen sijaan enämpi juottaa meille viinejään,
piettiin kyllä puolemme, niin vaikeeta kuin sitä onkin uskoa. Hyviä olivat ja
ostettiin pari pulloa peruspunkkua ja yksi reservaa mukaankin.
Sitten siirryttiin alkuperäiseen ohjelmaan ja ajeltiin
Ranskalaisen tilalle (Quinta do Francês, http://www.quintadofrances.com/). Omistaja
on Ranskan italialainen, joka on nainu portugalilaisen naisen, kv-touhua siis. Siellä
Fábio kertoili meille viiniköynnöksien hoidosta. En ollu tienny, että niistä
talvehtii vain runko-osa. Kaikki oksat leikataan syksyllä pois niin, että
jätetään jäljelle vain ari kohtaa per oksanhaara, joista keväällä lähtee uusi kasvu alkuun.
Keväällä kaikki käydään uudelleen läpi ja napsitaan ylimääräiset versot irti.
Siitä sitten alkaa lehtien kasvu (ja taas tsekataan ja pätkitään tarvittaessa) ja
lopulta saadaan rypäleitäkii, joita näillä artesaanifarmeilla tietysti vahdataan
ihan tosissaan. Parissa kolmessa kuukaudessa punaiset on siinä vaiheessa, että ne
kerätään puristettaviksi, valkoiset saa kuulemma köllötellä Algarven auringossa
muutaman viikon pitempään. Seuraavaksi kateltiin taas tuotantotiloja
(moterneja, kyllä, tilahan ei oo ollu olemassakaan kuin vajaa 15 vuotta) ja
maisteltiin. Tällä kertaa maistelu oli huomattavasti pidättyväisempää ja
kalsampaa touhua. Tila issessään on lyhykäisestä olemassaolostaan huolimatta jo
merkittävä ja palkittu viinintekijä, siksi kai kaikki oli jotenkin tehokkaampaa
eikä niin kotoista ollenkaan. Osa viineistä eli valkoiset tuotetaan muiden kasvattamista
rypäleistä, mutta sitä ei hirveesti mainosteta. Täältä mukaan lähti yksi
pullollinen valkoista reservaa, joka oli retken maistetuista viineistä miusta
parasta. Olis voitu ottaa matkaan myös peruspunaista, joka olis ollu aika hyvää ite paistettujen oreganolla maustettujen sardiinien kanssa, mutta jotekin se vaan jäi.
Meijän uusi viinikellari tai sit ei. Läjissä pulloja, joista tuottaja toivottavasti tietää, mitä niissä on, koska näistä ei vieras kyllä mitenkään osais tietää, minkä etiketin näihin lätkäsis. |
Pienen sightseeing-mutkan jälkeen (joskus täällä on vaan pakko ajella pari kilsaa, että pääsee kääntymään sinne, mihin on menossa) päästiin lounaalle O Maximino -nimiseen perinteiseen Monchique vuorten rinteellä sijaitsevaan grilliraflaan (https://www.facebook.com/Restaurante-Maximino-311697052330154/). Lounaalle ryhdyttäessä Fábio kysyi, halutaanko syödä keskenään vai voiko hää liittyä seuraan. Meistä hänen seura oli tietysti lähtökohtasesti itsestäänselvyys, mutta ilmeisesti yleensä ei. Ehkä tietysti, jos tilanne olis tullu vastaan 25 vuotta sitten, mutta silti... Syötiin kanaa (hää) ja viiriäisiä (mie) grillattuna. Viiriäiset oli oikein hyviä, eikä kanassakaan mitään vikaa ollut. Lisukkeeksi tuli ranskalaisia, mutta perunalastumuodossa. Ne oli parhaita ranskalaisia/lastuja aikoihin ellei ikuna. Mitään vihreetä annokseen ei kuulunu, jos ei alkupalojen oliiveja lasketa. Alkupalaleipä oli muuten älyttömän hyvää ihan millä mittarilla hyvänsä, mutta etenkin täkäläisittäin, se oli nimittäin tehty hapanjuureen. Sen päälle tarjottiin jotain mysteerilevitettä, jonka epäilen olleen grillilihoista valunutta talteen otettua rasvaa jäähtyneenä. Oli yllättävän hyvää, mutta kyllä siitä suurin osa jäi kuppiin koskemattomana. Täältä ostettiin mukaan vähän presunto do Monchiqueta, hinta 22 egee/kilo eli Suomessa irtomyytäviin serranoihin yms. verrattuna melko halpaa eikä laatukaan ole hassumpaa.
Että oli hyviä lastuja ja jokaiselle syöjälle oma satsi, ettei päässy annoskateus yllättämään. |
Noi kattokoristeeti olis ihan kivoja itelläkin, mutta ehkä on parempi, että ne on ammattilaisen hallussa. Put your hands to gether, may I present: Presunto de Monchique OPAA! |
Kun jäi ne paahdetut kastanjat syömättä, tilalle saatiin pari
saksanpähkinää (tai mie, hää ei, kun anafylaktinen reaktio on uhkana), kun äsken käytiin lähibaarissa ja siellä yksi asiakas jakeli pähkinöitä pussista. Olivat
tosi tuoreita, ei tarvittu mitään pähkinänsärkijöitä, kun ne meni palasiksi
ihan käsissä. Paitsi tietysti miulta, mutta jakelija ystävällisesti avitti, ja
yhdeltä vakityypiltä, joka otti tuolin selkänojan avukseen (tähän ehkä apinakin
pystyy, muutama varislintu ainakin, mutta silti ihan luova ratkaisu), joka
tapauksessa olivat hyviä ja oli kiva olla edes yhdeltä promillelta osa
porukkaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoikaa, rakkaat ihmiset!
Muistakaa panna jonkinlainen tunnistettava nimimerkki viestin loppuun, että tunnistan kirjoittajan.
t. jaana r.