Sesongin mausteet
Kuten enkussa, myös portugalin kielessä sesonki ja
maustaminen lähtee samasta kantasanasta, jos olen oikein asian ymmärtännä (season
– temporada – sesonki; season – temperar – maustaa), mikä siihen sitten alkujaan
syynä onkin ollunna. Sesonkien mukaan täällä kyllä eletäänkin ehkä enemmän kuin
Suomessa, mutta vähenevissä määrin, koska samat ruoka-aineet ympäri maailman
löytää täälläkin.
Nyt on kuitenkin kastanjakausi menossa ja kun käytiin yläbaarissa
nauttimassa lounassämpylät teen kera, saatiin maistiaiset. Niitä on tarjolla ympäriinsä,
Continentesta voi ostaa omaa paahtamista varten ja kaupungilla on useammassakin
kadunkulmassa myyntikärryt, jotka levittää savuaan ilmoille ihan kuin
mainosmielessä.
Yläbaarin kastanjat, olivat muuten tosi hyviä! |
Joku aika takaperin Jumbossa käydessä ostettiin rasiallinen suolayrttiä (salicornia, täkäläisittäin myös sal verde eli vihreä suola tai espargo do mar eli meriparsa), jota en oikein osaa vielä käyttää. Heitin sitä kourallisen pikahaudutetun broccolinin ja porkkanan sekaan, mutta sinne se hävisi ihan ite eestään. Täytynee mietiskellä lisää… tai kvg.
Kotiruokinnan suhteen ollaan vielä oltu aika heppoisissa
kantimissa, mutta kyllä kämpilläkin on silti liesi lämminnyt. Luvattuihin
sateisiin varustauduttiin täysillä ruokakasseilla ja lopputuloksena oli mm.
neljä pussillista sosekeittopohjaa pakkaseen. Jumbosta löyty myös tamarindeja
ja niistä tehdyn marinadin kanssa uunissa paistetuista possunluista tuli
suorastaan rikollisen hyviä ja tietysti niitä oli ihan väärä määrä – liikaa yhdeksi
kertaa syödä, mutta liian vähän, että olis jääny kunnollista määrää toiseksi
kertaa…
Soppapohjat saatu pusseihin ja jäähtymään - kyllä nyt saa sateet tulla! |
Taannoin oli Benfican ja Man Unitedin välinen sämppäripeli, jonka näyttivät valtakunnan tv-palvelussa kaikelle kansalle. Koska kerrankaan ei tarvinnu mennä minnekään baariin matsin nähdäkseen, panostettiin tarjoiluun kotona. Oli paria hyvää leikkelettä ja juustoa (Icelandista löytyi oikein nannaa stiltonia, niitten possuleikkele on kanssa tosi hyvää), leipää, retiisejä ja oliiveja sekä tietysti vinhoa. Ko. viinin etiketissä oli niin hauska tarina ja sen lisäksi tarjolla hyvä alennus, joten pakkohan sitä oli ostaa. Makukin oli onneksi hyvä! Se tarina sitten taas kertoili seuraavaa: Borba-nimisellä paikkakunnalla on ukoilla ollut tapana tavata baarissa viinin ja pikkusyömisten merkeissä ja siinä sivussa parantaa mualimmaa. Tapaamiset on sovittu ”Fazer as onze” eli tehhäänpä tärskyt yheksitoista eli jotakuinkin lounasaikaan.
Vähän, mutta hyvää. |
Hyvän viinin hauska etiketti. |
O Viriaton (kaksi kertaa lounastettu) lisäksi on tutustuttu pariin muuhunkin uuteen syömäkuppilaan. Viriaton vieressä on Servi-Vau, jonka päivällinen (grillattua kultaotsa-ahventa lisukkeineen) ei ollut edes naapurinsa lounaan veroinen, mutta silti syötävä. Keskustassa on Restaurante Oásis Pingo Doce -kaupan kupeessa. Siellä on aina lounasaikaan pöydät täynnä, mutta yhtenä päivänä onnistuttiin ajoittamaan niin hyvin, että mahduttiin mukaan. Selvisi myös se, miksi se on niin suosittu. Ruoka oli hyvää ja useimmissa päivän annoksissa oli valittavissa kolme eri annoskokoa: normaali, puolikas tai pieni. Söimme kala-annokset (sargoa oli tarjolla eli jotain piikkihampaista ruotoista otusta), normaalissa oli kolme fisua, miun puolikkaassa kaksi. Lisukkeena oli ihan yllättävän iso sekasalaatti ja vielä isomman yllätyksen tuottivat potut, ihan vaan suolavedessä keitetyt, mutta ihmeen maukkaat.
Tällä hetkellä moni paikoista on jo pannut henkilökunnan lomailemaan, koska lomailevien turistien määrä on vihdoin vähentynyt. Kohta kuitenkin aletaan taas saada A Cozinhan piri-piri-kanaa ja vähän aikaa kiinni olleen O Viriatonkin pitäis taas aueta. Tokyosta onneksi saa sushia aina kun vaan mieleen juolahtaa ja saattaa olla että ensi sunnuntaina niin taas pääsee käymään!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoikaa, rakkaat ihmiset!
Muistakaa panna jonkinlainen tunnistettava nimimerkki viestin loppuun, että tunnistan kirjoittajan.
t. jaana r.