Juhlat on juhlittu
Juhla- ja sairastelukaudet ohi – toivottavasti ainakin!
Juhlimiset jäi aika vähiin, kun tuo sairastelu vei leijonanosan ajankäytöstä.
Ensin oli se lentsu kummallakin ja sitten tuli vatsavaivat tilalle. Ei siitä sen
enempää, jokainen on varmaan ihan riittävästi räkinyt, oksentanut ja
paskantanut, että tietää missä on menty! Mie onnistuin sentään ajotuksessa,
sain syötyä niin jouluna kuin uutena vuotenakin, tuo miehenpuoli taas vaan
närkki vuoden lopetusaterian antimia. Tänä aamuna vedettiin sitten vaan teetä
ja paahtoleipää aika varovaisesti ennen kuin lähdettiin Continenteen ostamaan
jotain pientä päivälliseksi. Saatiin matkaan kolme meriahventa (três robalos),
siihen sitten lisukkeeksi vähän tähteeksi jäänyttä riisiä ja sattuneista syistä
jääkaappiin unohtuneita parsakaaleja – niitä ihania pieniä, pähkinäisen
makuisia, toivottavasti maha kestää…
Jouluna oli siis aika suomalaiskansallinen ruokalista,
kraavattua lohta ja kinkkua. Ei mitään bacalhauta meille. Bacalhau on sitä
kuivattua ja suolattua turskaa, jota myyvät täällä joulun alla hirveitä määriä.
Silloin kauppoihin rakennetaan omat bacalhau-osastot, joiden haju leviää joka
puolelle. Siellä jengi käy niitä metrin mittaisia lätkyröitä tutkiskelemassa:
niitä käännellään, väännellään, koputellaan ja nuuhkitaan ja sen jälkeen, sitten
kun valinta on tehty, myyjät joko pakkaa ne sellaisenaan tai sitten niitä sahataan
pienemmiksi paloiksi. Bacalhaua syödään kyllä muulloinkin, väittäävät, että
reseptejä löytyy jokaiselle vuoden päivälle ja muutama siihen päälle. Ennen
valmistusta kala pitää tietysti liottaa ja telkkarista nähtynä siitä tulee
kyllä yllättävän mehevän näköistä fisua. Wikipedian mukaan portugalilaiset on
maailmanvalloitusaikoinaan yrittäneet suolata ja kuivata muitakin kaloja
merimatkojen evääksi, mutta ainoa, mikä on toiminut, oli tuo pohjoisilta
merialueilta pyydetty turska.
Uuden vuoden ateriassa noudattelin viimevuotista
meininkiä, kaikenlaisia tapasteluja ja viiriäisiä ikään kuin pääruuaksi. Tällä
kertaa viiriäiset kypsy paahtumalla uunissa eikä sähkötkään katkenneet kesken kaiken.
Oikein hyviä tuli heistä, parempia kuin padassa hauduttamalla.
Tapasteluosastolla oli mm. alentejolaista possua ja possusta tehtyä makkaraa,
sydänsimpukoita, katkarapuja ja viiriäisen munia, mustekalaa ja
rakuunaporkkanoita, tuoreella yrtillä ryyditettynä. Täällä myytävä tuore
rakuuna on sitä ranskalaista versiota, jossa on tosi voimakas ja raikas aniksen
maku. Suomesta sitä saa käsittääkseni vain kuivattuna ja siksi kotomaassa en koskaan
käytäkään kuin sitä. Siellä myytävä tuore rakuuna on venäläistä sorttia, joka maistuu
lähinnä vaan ruoholle… Joka tapauksessa jäi ruuasta aika
paljon tähteitä, joita sitten siivoilin pakkaseen vuoden vaihteen lähestyessä!
Ei sitä nyt niin hirveesti ollut ja silti jäi suurin osa syömättä... |
Vuosi kuitenkin vaihtui ja sitä ihmeteltiin parvekkeelta.
Kaukaa näkyi pari ihan oikeaa ilotulitulitusta, mutta myös täällä oli muutama
valopää, jotka olivat ymmärtäneen hätärakettien tarkoituksen hiukan väärin.
Lähiympäristö sitten näytti enemmän sotatoimialueelta, mutta brassit ne vaan
siellä hiukan iloitteli (video). Boa ano!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoikaa, rakkaat ihmiset!
Muistakaa panna jonkinlainen tunnistettava nimimerkki viestin loppuun, että tunnistan kirjoittajan.
t. jaana r.