Where have all the sardines gone?
Olemme nyt kuukauden päivät syöneet täällä mitä
milloinkin, mutta yhtään sardiinia ei ole tullut vastaan. Ei niitä viime
talvenakaan usein ollut tarjolla, mutta oli kuitenkin. Piti siis alkaa asiaa
selvitellä.
Yksi selitys löytyi netistä anarkistisesta
aikakausilehdestä Väärinajattelijasta (http://www.vaaris.org/no3/turismin.htm).
Sen mukaan, kun aikanaan on alettu rakentaa Portimãosta turistirysää vanhan
kalastajakylän paikalle, on rantoja ruoppaamalla tuhottu sardiinien
ravinnokseen käyttämien minimaalisen pienten simpukoiden yhdyskunnat. Eli tämän
selityksen mukaan syynä ei olisi ainakaan alkujaan ryöstökalastus.
Oli alkuperäinen syy mikä hyvänsä, sardiinit on vähissä.
Vuosille 2012–2015 on tehty jonkunlainen kalastuksenrajoitussuunnitelma, jonka
avulla Portugalin ja Espanjan sardiinikannat pitäisi saada nousuun. Vuonna 2013
MSC (Marine Stewardship Council) eli pulju joka valvoo ja sertifioi sitä, että
kaupattavat fisut on vastuullisesti pyydetty, oli jo asiasta niin vakuuttunut,
että palautti portugalilaisille säilykesardiineille sertifikaattinsa. Oli
ilmeisesti hätiköity päätös, koska 2014 sertifikaatti peruttiin uudelleen ja syyskuussa
Portugalin hallitus kielsi sardiinien kalastuksen. Kalastajille ja
kalastusveneiden omistajille on tietysti luvattu korvauksia elinkeinonsa –
toivottavasti tilapäisen – menettämisen takia. Espanjassa on käsittääkseni
tehty vastaavia päätöksiä. Nyt sitten jännätään, miten tilanne etenee.
Kun ei oo sardiineja, syödään sitten jotain muuta. Tässä on nautittavaksi meriahventa oreganolla maustettuna. |
Viime sunnuntaina käytiin tutustumassa kalastustarinan alkuun
Portimãon museossa. Tarkoitus oli tehdä yleisluontoinen kulttuuriretki, mutta
paikan päällä siitä tulikin ihan aito sivistymiskäynti. Museo on nimittäin
tehty entiseen kalatehtaaseen eli siellä on tehty kaloista, erityisesti
sardiineista, purkkisäilykkeitä. Siellä on edelleen näytillä tuotantoketjun
osat, joista on rakennettu eräänlainen dioraama. Sen sijaan, että ihmisistä
olisi tehty aidon näköisiä, he ovat kuin valkoisia aaveita tehtäviään
toimittamassa – ei sen puoleen, siellä on myös vastaavia sardiiniaaveita
parvitolkulla! Homma toimii ehdottomasti paremmin kuin jos hahmoista olisi
tehty oikeiden Manuelin ja Manuelan näköisiä, puhumattakaan tietysti kaloista,
varsinkin hajun puute olisi heti alkanut häiritä, että ei ole kuitenkaan aitoa
tämä, ei. Työvaiheiden vieressä voi katsella lyhyttä videonpätkää, jossa eri
vaiheet on kuvattu oikeiden ihmisten tekeminä. Pätkät on otettu aikanaan,
jalostusteollisuuden kulta-aikana, Portimãossa kuvatusta elokuvasta, jonka voi
katsoa myös kokonaan. Sitä katsoessa meinasi parku päästä, onko tämä
turistihösäys nyt oikeasti tuon kaiken menettämisen arvoista… Se sentään
ilahduttaa, että yrittäävät ihan oikeesti tehdä oikeita päätöksiä asioiden
korjaamiseksi.
Museoon voi muuten tutustua myös virtuaalisesti, osoite on: http://museudeportimao.pt/externalPages/visitavirtual/Entrada_Recepcao.swf
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoikaa, rakkaat ihmiset!
Muistakaa panna jonkinlainen tunnistettava nimimerkki viestin loppuun, että tunnistan kirjoittajan.
t. jaana r.