Makuja – sabores
Tyrkkäsin tuossa yksi päivä uuniin kokonaisen pikku
kanasen. Hänet myytiin valmiiksi halkaistuna, miun ei tarvinnut kuin änkeä
lihaksiin ja nahan alle mausteita (sekaisin sössättynä raastettu salottisipuli,
muutama raastettu valkosipulin kynsi, pätkä inkivääriä samoin raastettuna,
silputtua tuoretta salviaa, yksi pienitty piripirichili, sitruunamehua, suolaa,
hunajaa ja oliiviöljyä) ja antaa maustua muutama tunti ja sitten riittävä määrä
200 astetta celsiusta viimeistelyksi. Ja hyvää tuli, tietysti!
Syömisen kanssa on ollut vähän ongelmaa, kun se vuoden
vaihteen mahatauti tuolla toisella pitkitty ja sitä mukaa tietysti
aineenvaihdunta meni sekaisin ja kihti näki vaihteeksi tilaisuutensa tulleen. Ruokavalio
muuttui aika radikaalisti, esimerkiksi kaurapuuro otettiin aamiaislistalle.
Täällä on muuten hiton hyviä kaurahiutaleita tarjolla, niistä tulee hyvän
makuinen ja kauniin kellertävä puuro, joka kelpaa jopa miulle ilman kilon
voikönttiä – vähän pitää kyllä voita (manteiga) käyttää nytkin. Nyt on onneksi
kroppa rauhoittunut ja voidaan keskittyä taas olennaiseen eli siihen syömiseen.
Kerran vedettiin lounaaksi paistetut meriahvenet (tuoretta oreganoa, pippuria,
suolaa ja oliiviöljyä, kuuma parila, viimeistelyksi vähän voita ja
sitruunamehua) paahtoleivän kanssa ja tuo mies ihmetteli, miten voikin
yksinkertainen ruoka olla niin hyvää. Täällä pitääkin varoa, ettei mausteilla
pilaa raaka-aineiden omia makuja, koska täällä ne ihan oikeesti maistuukin
jollekin. Jopa nuo meriahvenet, jotka oli kreikkalaisten kasvattamia eikä
mitään villifisuja.
Possun grilliluitakin täältä saa lihatiskiltä ja nyt kun
on uuni, niitä pitää tietysti ostaa ja paistaa. Luita on kahta lajia, leveäksi
jätettyjä (entrecosto) tai niitä lyhkäiseksi kavennettuja (tiras de
entrecosto), joita mie tykkään käyttää. Marinadiin tamarindia, jota täältä
löytyy palkoina, hunajaa, chiliä, valkosipulia, inkivääriä, soijaa jne… Hyvää
tulee uunissakin, vaikka viime kesänä Puumalassa hiiligrillattu versio oli
mennen tullen parempaa. Viimeeksi luitten kanssa oli spagettia krassipestolla:
krassia, basilikaa, valkosipulia, suolaa, mustapippuria, parmesania, paahdettua
mantelia ja evoo:ta (extra virgine olive oil, lyhenne Rachel Rayltä, jota ennen
joulua näkyi silloin tällöin telkkarissa). Krassia (agrião) myydään sekä saunavastan
kokoisina puntteina että vähän siistittynä pusseissa ja sitä käytetään täällä
paljon keitoissa. Mie oon änkenyt sitä ainakin salaatteihin ja vokkeihin ja nyt
sitten tohon pestoonkin.
Yksinkertaista ruokaa siis syödään, erilaisia kasviksia
(uunikanan kanssa oli pikapaistettuja mungpavun ituja ja lehtikaalia) ja
juureksia ja siihen sitten jotain lihaa tai kalaa. Välillä pikkunälkään on
otettu ihan vaan paistettua kananmunaa ja tuoretta tomaattia, ainakin miun Continentesta
ostamat luomumunatkin on muka maistuneet jotenkin paremmilta kuin kiklut (myös
luomu-) Suomessa. Ehkä se on vaan tää syöntipaikka, mikä hämää…
Kun haluaa tehdä jotain
haudutettua, niin kuin vaikka possunposkia, otetaan avuksi Continenten
aikuisten pillimehu. Myyvät ihan kelvollista valkkaria kahden ja puolen desin
tetroissa ja se on just sopiva määrä monen eri ruuan liemeksi. Siinä on
keitetty simpukoita ja kypsennetty raakamakkaroita ennen parilalla tehtyjä
rusketusraitoja ja yksi lihaisa patakin on siinä hauduteltu kypsäksi, varmasti
tulee käytettyä vielä moneen muuhunkin evääseen.
Pillimehua ilman pilliä |
Perusmausteet on kuitenkin edelleen sitruunamehu,
valkosipuli, pippurisekoitus (pimenta para bife, jossa on rouhittua musta- ja
valkopippuria) ja/tai chili, suola ja hunaja/sokeri. Lisäksi jotain tuoreyrttiä
ja se on siinä. Joskus pitää vähän hyppiä aidan yli ja tehdä esimerkiks
nuudeleita, joihin sitruunamehun tilalle tulee limemehua ja sen kaveriksi
soijasoosia ja seesamiöljyä ja vähän säilöttyä anjovista kalakastikkeen
korvikkeeksi.
Jälkkäriosasto on meillä aika huonossa hapessa kun ei
niitä just harrasteta, satunnaista tummaa suklaata lukuun ottamatta. Joulun
tienoossa ostettiin kuitenkin kuivatuista viikunoista ja mantelilastuista
tehtyjä kukkasia, jotka on ihan ok makean portviinin kanssa. Joku aika
takaperin käytiin keskustassa Fu-nimisessä japanilaisessa lounastamassa ja
innostuttiin ottamaan seesamipalloannos jaettavaksi. Ne olikin niin hyviä, että
pitää ehkä käydä ihan vaan niiden takia toistekin. Tai ehkä palleroita saa
Tokyostakin, siellä sushit sun muut on nimittäin parempia, joten sinne mennään
mieluummin.
Niin yksinkertaista ja niin hyvää... Edelleenkään ei tiijetä, millä tää systeemi liimataan kasaan ja ehkä parempi niin! |
Makeitten päälle ei siis oikein ymmärretä, joten kun
oikein halutaan herkutella, otetaan esiin paketillinen Alentejon mustien
possujen ilmakuivattua kinkkua (presunto de porco preto Alentejano). Siihen
vähän leipää, pari oliivia ja lasillinen vinho tintoa, eipä vois parempaa
toivoa!
Mustaa possua syötiin viime sunnuntaina grillattunakin,
käytiin Dona Braca -ravintelissa, joka löytyy rannasta keskustan kupeesta. Ei
ollut suhteessa läheskään niin hyvää kuin ilmakuivattu, vaikka hyvää olikin,
olin hiukka pettynyt. Varsinaisesti kyseessä on kalaravintola ja mainitulla
ravintelilla on sisaryritys Alvorissa, nimeltään Zé Morgadinho, jossa viime
talvena syötiin pariin otteeseen ja saatiin siinä sivussa kalansisälmyksiä
kenkään ja lokinpaskaa niskaan. Alvorissa ei ollakaan tällä reissulla vielä
käyty. Ootellaan helmikuun alkamista, silloin siellä on ehkä vähän enemmän
paikkoja auki, ainakin niin olis ollu viimeksi. Dona Braca oli muuten täynnä (ja siis oikeesti täynnä, joutuivat oottamaan pöytien vapautumista jotkut) paikallisia, myö taijettiin olla ainoat ei-alkuperäisasukkaat.
Tänään käytiin lounastamassa tässä lähellä ravintola Mira Vaussa, tällä kertaa
syötiin kalaa, hammasahventa (pargo). Yllätys ei ollut kovin suuri, kun sen
lisukkeiksi tuli keitettyä perunaa, porkkanaa ja parsakaalia sekä yksi
salaatinlehti porkkanaraasteella. Keitetyt kasvikset vaihtuu vuodenajan mukaan,
eli johonkin toiseen aikaan parsakaalin sijasta vois olla vaikka vihreitä
papuja. Jos kyseessä olis ollu liha-annos, lisukkeet olis olleet muuten samat,
mutta keitettyjen pottujen tilalla olis ollu ranskiksia ja keitettyä riisiä
seassaan jotain vihannesta. Ei oo vielä ns. perinteistä portugalilaista
ravintolaa vastaan tullut, jossa niin ei olis ja sama on pätenyt ns.
italialaisiinkin…
Kun tarkkaan katsoo, niin tuosta pottua vastaan nojailevasta päästä näkyy, miksi fisun nimi on suomeksi hammasahven! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentoikaa, rakkaat ihmiset!
Muistakaa panna jonkinlainen tunnistettava nimimerkki viestin loppuun, että tunnistan kirjoittajan.
t. jaana r.